Gratis verzending | Handgesmeed | Rated 4.8/5

Eenvoudige Katana Gids

De Katana wordt vaak verkeerd begrepen en is verwarrend. Er zijn zoveel dingen die je moet weten en het is niet gemakkelijk om je weg te vinden, vooral met Japanse namen.

Daarom hebben we een EENVOUDIGE GIDS samengesteld om je wegwijs te maken en alles in een paar minuten te begrijpen…

1. Typen Katana en gebruik

Er zijn verschillende soorten Katana’s en het is belangrijk om te weten hoe je het juiste zwaard kiest voor jouw behoeften.

Scherp

Om de Tameshigiri of trainings- en demonstratiesnede uit te voeren, heb je een scherpe Katana nodig. Je kunt ook de kunst van het snijden oefenen van opgerolde Omoto Tatami of bamboe.

Met deze snede kun je je Katana testen, maar het is ook een echte fysieke en mentale training om de snede in de perfecte hoek te maken.

Je kunt je Katana zelf slijpen met een speciale steen, of naar specialisten sturen om het voor je te doen, om beschadiging te voorkomen.

Niet scherp

Katana’s kunnen ook ongeslepen worden geleverd, maar dat betekent niet dat ze van slechte kwaliteit zijn. In de vechtsport is het bijvoorbeeld verboden om een scherp zwaard te hebben, daarom koop je meestal een Iaito (een lichter, stomp zwaard).

Maar je kunt ook kiezen voor een botte Katana en hem zelf slijpen, of hem ongeslepen laten als versiering.

Voor decoratie

Meestal wordt de Katana gekocht voor decoratieve doeleinden, omdat het kopen van Tatami’s duur kan zijn en niet iedereen zoveel geld kan investeren. Bovendien is het een uitstekende decoratie die herinnert aan de Japanse cultuur.

Een decoratieve Katana betekent niet een goedkope Katana. Je zult het in de rest van dit artikel ontdekken, maar de Katana zit vol met vele, vele details, en als je die leert kennen, zal dat je ervaring met je Katana totaal veranderen.

Een prachtige Katana van topkwaliteit in huis halen is dus een heel begrijpelijke en interessante keuze, vooral als je vrienden hebt die net zo gepassioneerd zijn over Japan en zijn geschiedenis als jij.

2. Type Katana smederij

Er zijn verschillende soorten Katana-smederij, en dit is een van de belangrijkste kenmerken. Verwar staal en smeden niet, dat zijn twee verschillende dingen.

>>Bekijk hoe je staal kiest

Maru

Maru-smeden is een smederij die één staal gebruikt. Over het algemeen gebruikt voor Katana’s van instapniveau, maar het is ook mogelijk om een Katana van topklasse te maken met dit type smederij.

Het hangt allemaal af van het staal. Een type Maru smederij met Hamon staal kan van zeer hoge kwaliteit zijn en formidabele kracht en scherpte bieden.

Composiet Messen

Dan zijn er nog composietbladen, dat zijn bladen die verschillende staalsoorten en lagen combineren. Bijvoorbeeld: Kobuse, Honsanmai, Sanmai, Gomai, Shihozume en nog veel meer…

Deze types smederij komen vaak overeen met een tijdperk in Japan en met de evolutie van de Katana, maar ze worden allemaal gebruikt. Voor een Katana met een composiet blad moet je vaak meer dan 500 euro investeren, en de prijzen kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s.

3. Kwaliteit en type staal

Traditioneel Tamahagane-staal

Het bekendste staal is Tamahagane. Om een Katana met dit staal te krijgen, moet je minstens € 1.500 investeren en enkele maanden of zelfs meer dan een jaar wachten.

De productie en export van dit staal is zeer beperkt in Japan, wat de kosten enorm opdrijft. Toch blijft dit staal een must-have, dankzij het smeden in afwisselende lagen en het meervoudig buigen.

Alternatief Staal

Mensen associëren een “ECHTE KATANA” vaak met een Tamahagane stalen Katana die enkele duizenden euro’s kost, maar dit is een stereotype.

Zoals we hebben gezien, is het heel goed mogelijk om voor een paar honderd euro een Katana van zeer hoge kwaliteit te krijgen die de tradities en het vakmanschap van de Katana respecteert. Weinig mensen kunnen het zich veroorloven om €2.000, €5.000 of zelfs €10.000 uit te geven aan een Katana.

Er zijn veel verschillende soorten staal, zoals 1095, T10, Damascus en vele andere die gesmeed kunnen worden met traditionele technieken met de Hamon en alle details van de Katana.

Meer informatie over Katana-nomenclatuur

4. Hamon

De Hamon is een golvende lijn die over de lengte van de snijkant van het lemmet loopt. Deze Hamon lijn wordt verkregen na het temperen, wat bedoeld is om het lemmet te harden en zeer scherp te maken. Het is een zeer belangrijk kenmerk dat een enorme invloed heeft op de kwaliteit van de Katana en waar veel liefhebbers naar op zoek zijn.

De Japanners hebben een techniek ontwikkeld: ze bedekken het lemmet met een mengsel van gepoederde vuurklei en silica, samen met andere elementen die elke smid geheim houdt.

Op deze manier wordt de snijkant tijdens het temperen niet in dezelfde mate afgekoeld als de rest van het blad, wat resulteert in een harder deel van het blad en een zachter deel.

Er zijn verschillende soorten Hamon, maar het hangt vaak af van de smid. Je vindt deze natuurlijke lijn alleen op  topklasse Katana‘s.

5. Groef (Hi of Bo-Hi)

De groef van de katana, een gat in de lengte van het lemmet, dient verschillende doelen. Het maakt het lemmet lichter, helpt bloed af te voeren (historisch gezien) en heeft ook een esthetische functie.

Deze functie is natuurlijk voor esthetische doeleinden in deze tijd, maar het biedt ook een nogal bevredigend geluid als je met je Katana door de wind snijdt. Je kunt je eigen Katana op maat maken, met of zonder groeven.

6. Tsuba

De Tsuba is een echt kunstwerk. Het is de beschermer van de Japanse katana en zijn functie is het beschermen en verbeteren van de esthetiek van de katana en het behouden van de balans.

  • Bescherming : Het voorkomt dat de vijand de hand van de Samurai doorsnijdt door zijn lemmet langs de katana van de tegenstander te laten glijden.
  • Esthetiek : Een Tsuba is met de hand gesneden met traditionele Japanse motieven zoals de Sakura, demonen of Japanse legendes, en is werkelijk prachtig.
  • Evenwicht : Met een zware Tsuba zal je balans gecentreerd zijn op de tsuba en dus naar het midden van je Katana, terwijl met een lichte tsuba je balans meer naar de punt van je katana zal zijn.

Een Tsuba is gemaakt van ijzer, koper of soms staal, en kan worden afgewerkt met goud of zilver.

7. Tsuka

De Tsuka bevindt zich onder de Tsuka-Ito (het handvatweefsel). Hij is gemaakt van haaien- of roggenhuid. Omdat de jacht gereguleerd en soms afgekeurd is, is het mogelijk om een Veganistische Tsuka te hebben.

Functie : Houd de Tsuka-Ito op zijn plaats en versterk het handvat. Het is een materiaal dat een ultrasterke, comfortabele grip biedt.

8. Tsuka-Ito

De Tsuka-Ito is de vlecht net boven de Tsuka. Hij komt voor in verschillende kleuren en is een onderdeel van de Katana dat hem uniek maakt.

Functie : Grip en structurele ondersteuning. Het is ook een goede manier om een echte Katana van een namaak te onderscheiden. Een goede Tsukaito is stevig en zeer dicht geweven zodat hij niet beweegt.

Het voelt aangenaam aan en absorbeert ook transpiratie.

9. Fuchi en Kashira

De Fuchi is een ring tussen de Tsuka en de Tsuba. Het versterkt de Tsuka en is ook een uniek decoratief element.

De Kashira is de kleine punt helemaal onderaan de Katana (het uiteinde van de Tsuka). Het doel is om het handvat te verstevigen, maar het heeft ook een esthetisch doel. Deze kleine onderdelen zijn met veel detail gemaakt, en het is dit soort detail dat we waarderen op de Katana.

10. Menuki

Menuki zijn een uniek kenmerk van de Katana. Het zijn kleine ornamenten in verschillende vormen, zoals een traditionele Japanse draak of leeuw.

Het maakt het niet alleen makkelijker om de Tsuka-Ito aan de Tsuka te bevestigen, maar legt ook de nadruk op de Tsuka in plaats van op de Mekugi (klein stukje hout in de roggenhuid).

11. Sayanuri

Sayanuri wordt gebruikt om het Magnolia hout van de Saya (schede) te beschermen. De lak op de schede is niet echt belangrijk en is meer voor esthetische en anti-kras doeleinden.

12. Sageo

De Sageo is een vlecht die dit keer niet op het handvat zit, maar op de schede. Het wordt gebruikt om de Katana aan de obi-riem te bevestigen en biedt een unieke esthetiek. We raden je aan om de kleur van je Sageo af te stemmen op je Tsuka-Ito om te veel fantasie te voorkomen.

Deze gevlochten stoffen zijn zeer origineel en kunnen worden gemaakt door ambachtslieden in Japan of Nederland.

13. Seppa en Habaki

Habaki : Dit is een metalen stuk dat de basis van de kling omringt. Het doel van dit onderdeel is om de positie van de Tsuba beschermer te vergrendelen en het zwaard in de Saya schede met een passende breedte te houden. Dit zijn ook esthetische stukken die erg duur kunnen zijn, afhankelijk van de gebruikte materialen en de moeilijkheidsgraad van het vakmanschap.

Seppa : Dit zijn ovale sluitringen die worden gebruikt om de Tsuba-beschermer vast te zetten. Daarom moet aan elke kant van de Tsuba-beschermer een seppa worden geplaatst.

14. Saya

Dit is de Katana schede. Deze schede is meestal gemaakt van licht hout dat aan de buitenkant is gelakt. Vaak wordt magnoliahout als materiaal gebruikt. De schede is vaak voorzien van de Sageo (vlechtwerk op de schede), waarmee de Katana aan de riem kan worden gehangen.

Dit is een zeer zichtbaar onderdeel van de Katana, waar de ambachtslieden veel aan hebben gewerkt, en kan worden onderscheiden door verschillende kleuren, patronen of zelfs materialen.

Levering

Gratis levering in de beste omstandigheden.

Retourneren

Retourneren is mogelijk binnen 14 dagen na ontvangst van je bestelling.

Service na Verkoop

We zijn beschikbaar via e-mail of chat.
[email protected]

Veilige Betalingen

Al je gegevens zijn gecodeerd, veilig en beschermd.